2020-07-01 14:58:47• hírek • Bede Emőke

Több száz kilónyi fagyasztott terméket kellett levenni az üzletek polcairól

Fotó: Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság
Fotó: Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság

Június 9. és 19. között átfogó akciót szervezett az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, melynek célkeresztjében ez alkalommal a fagyasztott élelmiszerek, és különösképp a fagylaltok álltak. Az összehangolt kontroll során nem kevesebb mint 64 tonnányi terméket vizsgáltak meg az ellenőrök, a szabálytalanságok miatt kiosztott pénzbírságok összértéke pedig elérte a 1,7 millió lejt.

A hatóság közölte, hogy országos szinten 675 céget ellenőriztek, melyek közül 495-nél, azaz kb. 73,3 százalékuknál találtak valamilyen rendellenességet, a 64 tonnányi bevizsgált termék közül pedig 14,4 tonna nem felelt meg a fogyasztóvédelmi előírásoknak. A beszámolóból szerint 1,5 tonnányi fagyasztott terméket azonnali hatállyal levétettek a polcokról, további 7,5 tonna esetében elég volt csak addig felfüggeszteni az árusítást, míg az érintett cégek orvosolják az ANPC által jelzett hibákat. A hatóság az ellenőrzés végére 341 pénzbírságot osztott ki 1 701 000 lej összértékben, az írásos figyelmeztetések száma pedig elérte a 279-et.


A fogyasztóvédelem ellenőrei legtöbbször szemmel látható minőségi gondokra bukkantak, de arra is számos példa volt, hogy az adott terméket a hatályos előírásokkal szemben a eltarthatósági idő lejárta után sem vették le a polcokról. Emellett szúrós szemmel ellenőrizték a csomagolásokat is: mint kiderült, számos terméket hoztak forgalomba megrongálódott, hiányos információkat tartalmazó csomagolásban. Gondolhatunk itt az összetevők részletes listájának, a származás helyének, az allergén anyagok, a nettó mennyiség, a tárolási javaslat vagy épp a szavatossági idő feltüntetésének elmulasztására is.


A Szatmár megyei ellenőrzések során az alábbi típusú mulasztásokra bukkantak az ellenőrök:

  • az üzletek fagyasztóiban nem az elvárt hőmérsékleten vagy nem az elvárt körülmények között tárolták a termékeket
  •  az (egység)árat nem tüntették fel a cégek/üzletek, vagy ha épp feltüntették, akkor olyan helyen, ahol alig lehetett látni és leolvasni azokat
  • a cégazonosító dokumentum vagy működési engedély kifüggesztésének hiánya, nem hitelesített vagy már lejárt hitelesítéssel rendelkező mérőeszközök használata

Az ANPC arra inti a lakosságot, hogy az ilyen jellegű termékeket csak valóban fagyott állapotban vásárolják meg, és ha már egyszer kiolvasztották, akkor ne rakják ismét vissza a fagyasztóba. Nagy figyelmet kell szentelni a külső megjelenésre is: semmi esetre sem szabad olyan terméket megvásárolni, melynek csomagolása koszos, esetleg meg van rongálódva vagy nincs tökéletesen lezárva. Minden esetben olvassuk le az minőség-megőrzési időpontot, és feltétlen tartsuk meg a kasszablokkot, ugyanis ennek hiányában nagyon nehéz reklamálni a selejtes áru miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: